Skip to main content

Heb je je weleens verbaasd over hoe het lichaam werkt? Tot wat het allemaal in staat is en hoe het zich kan aanpassen aan whatever the situation is? Het is een bijzonder fenomeen dat ook nog eens enorm intelligent is. Want als je er goed op let, geeft je lichaam je duidelijke signalen over je mentale gesteldheid. Je nagels zijn één – of in dit geval 20 – van de aanwijzingen hoe gezond je bent. Handig om in gedachten te houden als je iets vreemds opmerkt dus!

Gele nagels

Verkleurde nagels zijn over het algemeen onschuldig. Zo kan het veelvuldig lakken van nagels zonder basislaagje een gele gloed veroorzaken en ook frequent roken zorgt voor gele nagels én vingers.

Zijn bovenstaande oorzaken niet op jou van toepassing, dan is het de moeite waard om te kijken of je last hebt van een schimmelinfectie. Heb je last van psoriasis, dan zie je dit waarschijnlijk ook terug in nagels die gelig van kleur zijn.

Blauwe nagels

Zijn je nagels blauw of zelfs paars? Dan is er kans op zuurstoftekort in je bloed. Je tenen en vingers krijgen niet genoeg zuurstof waardoor het onderliggende nagelbed donkerder wordt en je nagels blauw uitslaan. Is het een heel koude dag, dan hoef je je geen zorgen te maken, maar blauwe nagels onder normale omstandigheden kunnen wijzen op astma, emfyseem of een longontsteking. Het lichaam krijgt dan niet genoeg zuurstof binnen om te verdelen.

Bleke nagels

Ogen jouw gezonde, roze nagels opeens erg bleek? Dan zou dat kunnen wijzen op bloedarmoede door een te laag aantal (rode) bloedcellen. Zorg er daarom voor dat je voldoende ijzer binnenkrijgt. Bleke nagels kunnen ook wijzen op ondervoeding en dus vitaminetekort. Witte nagels zijn vaak het gevolg van leverziektes en congestief hartfalen. Raadpleeg dan ook meteen de huisarts.

Donkere randen

Een bruine tot zwarte rand in je nagel dat geen vuil is, maar waar je niet bij kunt is materiaal voor een inspectie bij de huisarts. Het kán onschuldig zijn, maar er is een aanzienlijke kans dat dit te maken heeft met een melanoom (huidkanker).

Witte vlekjes

Vroeger werd vaak tegen kinderen gezegd dat de witte vlekjes in je nagels kwamen door calciumtekort. Daardoor dronken ze braaf hun melk op, maar dat fabeltje in inmiddels achterhaald. Witte plekjes ontstaan doordat er bij het stoten of knippen van je nagels lucht tussen de nagelcellen is gedrongen. Geen probleem, het gaat vanzelf weer weg. Blijf je er last van houden, dan kan het zijn dat je een tekort aan zink hebt of dat er een schimmel aan het huishouden is.

Geribbelde nagels

Over geribbelde nagels over de lengte hoef je je meestal geen zorgen te maken. Dit komt vaak door een normaal verouderingsproces van je lichaam. Horizontale nagelribbels treden vaak op als gevolg een verwonding aan de nagelwortel of een ziekte. Psoriasis, spijsverteringsstoornissen en chronische stress kunnen dan een oorzaak zijn. Zelfs een trauma kan zich uiten in horizontale groeven in de nagel.

Putjes nagels

Kleine deukjes in je nagels zijn vaak een symptoom van eczeem of psoriasis. De matrix (de basislaag cellen van je nagel) raakt ontstoken waardoor de basislaag zich ongelijk ontwikkelt.  Dat veroorzaakt foutjes bij het ontwikkelen van een nieuwe nagellaag.

Ook kunnen de putjes wijzen op artritis. Iets minder frequent is het een aanwijzing voor alopecia areata, een auto-immuunziekte waar je haaruitval door kunt krijgen.

Zwelling en roodheid rond de nagels

Een opgezette, rode nagelrand wijst meestal op een infectie. Dat wordt Paronychia (omloopje) genoemd. Doordat de nagelriem niet goed meer aansluit op de nagel, krijgen bacteriën de kans om binnen te dringen met een infectie tot gevolg. Bijt je nagels en velletjes of komen jouw handen vaak in aanraking met chemische stoffen, dan is de kans groot dat deze aandoening om de hoek komt kijken.