Skip to main content

Je nagels zien er na een bezoek aan de nagelstyliste uit om door een ringetje te halen. Vaak blijft dat bij normaal gebruik ook een tijd zo, maar na verloop van tijd hebben nagels toch wat onderhoud nodig. Een scheurtje of hoekje los je al snel op door het weer netjes te vijlen. Is er grotere schade? Ook dan is een vijl your life saver. Deze blog geeft je meer info over alle ins and outs over vijlen, zodat je jouw nagels in topconditie houdt.

Good to know: het grit

Het grit, beter bekend als de grofheid van de korrels op de vijl, is van groot belang als je zelf aan de slag gaat met je nagels. Je kunt je nagels hier namelijk mee maken of breken. Literally. Op een vijl staat vaak het aantal grit aangegeven. Hiermee worden het aantal vijldeeltjes per vierkante centimeter bedoeld. Sommige vijlen hebben een heel fijn grit, andere zijn ruwer. Hoe hoger het aantal grit, hoe fijner de nagelvijl is en hoe gladder de vijl aanvoelt.

Natuurlijk: zo zit het

Als we het over vijlen van nagels hebben, is het goed om onderscheid te maken tussen natuurlijke nagels en kunstnagels. Voor beiden is logischerwijs ander gereedschap nodig. Natuurlijke nagels zijn kwetsbaarder dan gel- of acrylnagels. Het is dan ook raadzaam om ze voorzichtig te vijlen. Je hebt daarom een fijn grit nodig. Voor het inkorten en het in vorm brengen zit je met een 180 grit nagelvijl goed. Kies echter niet voor een grit lager dan 180. Dat wordt te grof voor een natuurlijke nagel en daar richt je schade mee aan. Zijn jouw nagels zwak? Dan is een superfijne 240 grit aan te raden.

Heel fijn: tips om te polijsten

Een gladde, egale en glanzende nagel creëer je door het te polijsten. In principe vijl je een minuscuul laagje van je nagel door middel van een bufferblok of een speciale vijl voor nageloppervlaktes. Daarom een kleine warning: wees voorzichtig met polijsten. Doe je het te vaak, dan veroorzaak je dunne nagels en die zijn over het algemeen allesbehalve sterk.

Wil je een nagelvijl met korrel gebruiken? Kies dan voor een 2400 grit vijl of hoger. Deze zijn zó fijn, dat je subtiel en veilig nagels kunt vijlen zonder dat ze beschadigen of te dun worden.