Skip to main content

Je handen zijn je visitekaartje. Het is daarom fijn als ze er verzorgd uitzien zodra ze in zicht komen. En ze komen in zicht. All the time. Want bij ongeveer alles wat je doet heb je ze nodig. Het is dan ook niet gek dat deze lichaamsdelen goed beschermd moeten worden. Doen we dat niet, dan takelen ze af. Droogheid, scheurtjes, velletjes, vlekjes of zelfs eczeem is dan het gevolg. En dat ziet er niet alleen minder prettig uit, zo voelt het ook.

De voordelen

Een zalf voor je handen, maakt dat echt zo’n verschil? Absoluut! Wij smeren.. ehh zweren erbij. Deze drie voordelen zijn alleen al de moeite waard om je handen regelmatig van een laagje te voorzien:

  • Handcrème beschermt jouw handen tegen bacteriën;
  • Handcrème voedt de huid enorm, waardoor herstel versneld wordt;
  • Handcrème verzacht je vingers, waardoor eelt minder kans krijgt.

Voor ieder type de juiste crème

Net zoals met je gezicht, is het van belang om eerst je huid te analyseren voordat je gaat smeren. Een droge huid heeft namelijk hele andere verzorging nodig dan een huid met eczeem. Laten we de meest voorkomende types op een rijtje zetten, met daarbij een geschikte crème:

Een normale huid

Probleem: vrij weinig. Maar in dit geval kan je beter voorkomen dan genezen.

Oplossing: vermijd te vette crèmes, want die zullen niet intrekken als jouw huid daar geen behoefte aan heeft. Probeer altijd een crème te smeren die SPF bevat, eventueel aangevuld met vitamine E, sheaboter, essentiële oliën of glycerine zodat jouw huid lekker gehydrateerd blijft.

Een droge huid

Probleem: je handen voelen trekkerig aan en de huid voelt wat hard in plaats van soepel door kou of veel wassen en/of ontsmetten.

Oplossing: hydratatie. Een handcrème die snel intrekt is hier van belang. Vaak wordt een vette crème geadviseerd, maar in de praktijk is dat niet fijn in het dagelijks gebruik. Crèmes die voorzien zijn van provitamine B5 helpen je huid op een zachte manier te herstellen.

Een gevoelige huid

Probleem: in eerste instantie niet veel, maar zodra je handcrème smeert ontstaat er roodheid en jeuk.

Oplossing: een crème zonder parfum, kleurstoffen en parabenen zal jouw huid goed doen. Eventueel kan je jouw smeersel controleren op het dermatologisch getest vinkje.

Kloven

Probleem: pijnlijke kloven en barsten in vingers door contact met chemicaliën of grove werkzaamheden.

Oplossing: vette crèmes speciaal voor kloven zijn hier van belang. Deze trekken langzaam in, waardoor de lichte verdoving tegen de pijn zijn werk kan doen. Belangrijk is dat je minstens twee keer per dag smeert, zodat de huid beschermt en gehydrateerd wordt.

Eczeem

Probleem: rode en schilferige handen die ontzettend jeuken. Vaak het gevolg van een allergie of een dieper medisch probleem.

Oplossing: specifieke zorg is hier van belang. Huis, tuin en keuken zalfjes kunnen tijdelijk verzachten, maar het advies is om te investeren in een gespecialiseerde handcrème die geen parfum en parabenen bevatten.

Huidveroudering

Probleem: minder elasticiteit en ouderdomsvlekjes. Het is allemaal het resultaat van de oplopende jaren in combinatie met uv-straling.

Oplossing: kies een crème die antioxidanten en AHA’s bevat. Deze zullen helpen om het collageen, dat de huid voller maakt, te stimuleren. Vergeet hierbij ook niet om je handen verder te beschermen tegen uv. Een handcrème met een SPF is dan raadzaam.

De frequentie

Het advies is om twee keer per dag te smeren. ’s Ochtends en ’s avonds. Ben jij het type dat graag meer aandacht aan je handen wilt geven, maar vergeet je het steeds? Smeren kun je leren. Leg het tubetje zalf in de keuken. Zodra je een kop thee of koffie maakt, smeer je meteen je handen in. Tijdens het drinken kan het dan mooi intrekken.

Neem ook meteen nagels en nagelriemen mee in de verzorging. Door het product in je vingernagels en nagelriemen te verwerken, worden je nagels gehydrateerd en blijven ze er op hun best uitzien.