Skip to main content

De nagelriem: het ondergeschoven kindje

We besteden veel aandacht aan het uiterlijk en de verzorging van onze nagels, maar wist je dat het eigenlijk nog veel belangrijker is om de nagelriemen op de eerste plaats te zetten? Dit kleine stukje is namelijk het belangrijkste deel van de nagel. Het beschermt de nagelwortel tegen invloeden van buitenaf, waardoor jouw nagel gezond kan groeien. Kort samengevat is dat je er in de kern goed voor moet zorgen. Letterlijk. Met deze tips and tricks zijn jouw nagelriemen voortaan in topconditie.

1.    Niet knippen

Regel nummer één als het op jouw nagelriemen aankomt: blijf ervan af! Het gebeurt nog weleens dat mensen uit onwetendheid hun nagelriemen wegknippen. De matrix van de nagels ligt dan open en de huid wordt dan heel gevoelig voor infecties.

2.    Hydrateren

Door de nagelriemen twee keer per dag goed in te smeren met speciale nagelriemolie, blijven ze soepel en zacht. Dat is belangrijk, want uitgedroogde en verharde nagelriemen zijn kwetsbaar voor scheuren en barsten. De beschermende functie van de nagelriemen kan daardoor verminderen.

3.    Verwijder losse velletjes voorzichtig

Losse velletjes voorbij de nagelriemen, op de nagelwallen kunnen wel (met zorg) verwijderd worden. Doe dit met een speciale velletjestang die je eerst desinfecteert. Een droge huid of nagelbijten zijn oorzaken van deze velletjes, dus hydrateren en stoppen met bijten is hierin next step om dit in de toekomst te voorkomen.

4.    Duw zorgvuldig terug

Het is oké om je nagelriemen terug te duwen, maar doe dit niet zonder voorbereiding. Je creëert anders een opstaand randje droge huid dat kan barsten. Het advies is om de nagelriemen eerst te verzachten met een nagelriemolie massage, waarna je ze met een rubber bokkenpootje terugduwt.

5.    Frezen voor pro’s

Heb je ervaring met een frees? Dan kan je velletjes op je nagelriem voorzichtig wegfrezen. Het puntje van een fijne peervormige diamantfrees is hiervoor geschikt. Doe dit alleen als je ervaring hebt, want met een verkeerde handeling kan je meer schade aanrichten dan je lief is.